Balans in het ouderschap: Tijd voor jezelf zonder schuldgevoel

balans schuldgevoel ouderschap moederschap zelfzorg mamacoach coaching

Wat is balans?

Psychologisch gezien verwijst balans naar een toestand van harmonie, waarin verschillende aspecten van ons leven in evenwicht zijn en elkaar aanvullen. Het gaat niet alleen om het verdelen van tijd en energie, maar ook om het vinden van een emotioneel evenwicht en het vervullen van onze behoeften. Daarnaast wordt balans ook vaak geassocieerd met het concept van welzijn. Het impliceert dat we voldoen aan verschillende behoeften en verlangens die essentieel zijn voor onze psychologische gezondheid. Deze behoeften kunnen variëren van het hebben van een zinvolle sociale connectie tot het ervaren van persoonlijke groei, autonomie en het vervullen van onze emotionele behoeften. Balans stelt ons in staat om ons leven op een meer bevredigende en betekenisvolle manier te ervaren. Wanneer we in balans zijn, voelen we ons vaak meer tevreden, gelukkig en veerkrachtig. Het stelt ons in staat om effectiever om te gaan met stress, uitdagingen en veranderingen in ons leven.

 

Wat als er geen balans is?

Een gebrek aan balans kan leiden tot psychologische onrust, stress en een gevoel van ontevredenheid. Als bepaalde aspecten van ons leven uit balans zijn, kan dit negatieve effecten hebben op ons welzijn en onze gemoedstoestand. Bijvoorbeeld, als we te veel tijd besteden aan werk en te weinig aan ontspanning en persoonlijke tijd, kunnen we uitgeput raken en ons overweldigd voelen. Het is essentieel om bewust aandacht te besteden aan het behouden van balans om een gezonde geestelijke gesteldheid te behouden.

 

Hoe zorg je voor balans?

Als ouder zijn we altijd op zoek naar balans. Het ouderschap brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee en verandert ons leven op verschillende manieren. Het kan soms een uitdaging zijn om die balans te vinden tussen de behoeften van onze kinderen, ons werk, ons sociale leven en onze eigen persoonlijke tijd. Maar het is absoluut mogelijk, en belangrijk, om tijd voor jezelf te maken, zonder jezelf egoïstisch te voelen. In feite is zelfzorg zelfs een essentieel onderdeel van gezond ouderschap. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar hoe creëer en behoud je balans? En hoe weet je wanneer je jouw balans gevonden hebt?

 

  • Wees mild voor jezelf: Het ouderschap is een voortdurende leerervaring, en we maken allemaal fouten. Het is belangrijk om mild te zijn voor jezelf en jezelf niet constant te bekritiseren. Laat perfectionisme los en accepteer dat je soms een pauze nodig hebt. Het is oké om af en toe een moment voor jezelf te nemen.

 

  • Communiceer en verdeel: Ouderschap is een teaminspanning. Communiceer openlijk met je partner over je behoefte aan tijd voor jezelf. Creëer een ondersteunend netwerk van familie en vrienden die je kunnen helpen wanneer je het nodig hebt. Verdeel taken en láát anderen je ondersteunen, zodat je wat vrije tijd kunt hebben om op te laden.

 

  • Maak gebruik van kleine momenten: Het vinden van uitgebreide tijd voor jezelf kan soms een uitdaging zijn, maar dat betekent niet dat je helemaal geen tijd kunt hebben voor zelfzorg. Benut de kleine momenten in je dagelijkse routine. Geniet van een rustige kop koffie in de ochtend voordat de drukte begint, lees een paar pagina's van een boek tijdens de dutjes van je kind of maak een wandeling in de avond als de kinderen slapen.

 

  • Ontdek je passies: Als ouder is het belangrijk om jezelf niet te verliezen in het ouderschap. Het is essentieel om je eigen identiteit te behouden en je passies en interesses te blijven volgen. Ontdek wat je energie geeft en maak tijd vrij om die activiteiten te doen, zelfs als het maar in kleine stukjes is. Het nastreven van je eigen geluk en voldoening zal je veerkracht versterken als ouder.

 

  • Loslaten en vertrouwen: Het kan soms moeilijk zijn om los te laten en te vertrouwen op anderen, vooral als het gaat om de zorg voor je kinderen. Maar het is belangrijk om te beseffen dat je niet alles zelf hoeft te doen. Gun jezelf de ruimte om even weg te stappen en vertrouw erop dat je kinderen goed verzorgd worden door je partner, familie of vrienden. Dit geeft je de vrijheid om tijd voor jezelf te nemen.

 

  • Prioriteiten stellen: Balans betekent ook het stellen van prioriteiten. Maak een lijst van wat echt belangrijk voor je is en verdeel je tijd dienovereenkomstig. Dit helpt je om je energie en aandacht effectief te verdelen tussen je gezin en jezelf. Wees niet bang om "nee" te zeggen tegen verzoeken die niet overeenkomen met je prioriteiten.

 

Conclusie

Hoewel het voor iedereen anders kan zijn, zijn er enkele tekenen dat je op de goede weg bent. Je voelt je over het algemeen tevreden en gelukkig, zowel in je rol als ouder als in andere aspecten van je leven. Je hebt voldoende tijd voor jezelf en voelt je niet voortdurend uitgeput of gestrest. Je kunt genieten van quality time met je kinderen zonder je schuldig te voelen over het nemen van tijd voor jezelf. Desondanks is het vinden van balans in het ouderschap een continu proces. Het vereist regelmatige evaluatie van onze prioriteiten, behoeften en waarden. Soms moeten we bewust keuzes maken en grenzen stellen om balans te behouden in een wereld die vaak veeleisend en hectisch is. Het streven naar balans is een persoonlijke reis die voor iedereen anders kan zijn. Het gaat erom te ontdekken wat voor jou werkt, wat je energie geeft en wat je nodig hebt om een gezond en vervullend leven te leiden. Maar het is absoluut de moeite waard. Door balans te vinden, geef je jezelf de ruimte om te groeien als ouder, partner en individu. Daarnaast versterk je niet alleen je eigen welzijn, maar ook het vermogen om er voor je kinderen te zijn. Dus wees niet bang om de balans op te zoeken, tijd voor jezelf te maken en jezelf op te laden. Jij verdient dit!

 

 


mamacoach stress mama zelfzorg moeder balans moederschap zelfvertrouwen psycholoog rust

Ik ben Marloes Krüter, psycholoog, mamacoach en moeder. Ik ben gestart met Krüter Coaching nadat ik zelf mentaal en fysiek uitgeput ben geraakt na de geboorte van mijn dochtertje. Uit deze periode is mijn missie ontstaan: moeders ondersteunen die zich uitgeput, onzeker en geleefd voelen, omdat ze het zo graag goed willen doen dat ze zichzelf wegcijferen. In 5 stappen coach ik ze naar balans, zelfvertrouwen en rust. En dat levert ontzettend veel op; meer energie, meer ruimte voor zichzelf en meer plezier waardoor zij weer de regie terug krijgen over hun tijd, zichzelf en hun leven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.