Expert in het creëren van een balans, waardoor jij tijd neemt voor jezelf, meer energie krijgt, rust voelt en vol zelfvertrouwen komt te zitten.

Kraamtranen; hoe ga je er mee om?

moederschap somber verdriet depressie kraamtranen mamacoach online coaching Utrecht

Het krijgen van aan baby is een ingrijpende gebeurtenis waarbij er allerlei emoties langs kunnen komen die je van tevoren misschien niet had verwacht. Vaak hoor je vooral over de blijdschap en het geluk dat mensen voelen, maar veel vrouwen vinden het begin van het moederschap juist een rollercoaster. Het is helemaal niet gek als je je niet meteen gelukkig voelt; een zwangerschap en een bevalling vragen veel van je lichaam, zowel emotioneel als fysiek. Het is dan ook heel begrijpelijk dat je je niet in balans voelt na je bevalling.

 

Doordat je na de bevalling emotioneel niet in balans bent, kun je plotseling last krijgen van huilbuien; deze worden ook wel kraamtranen genoemd. Vaak heb je geen idee waarom je moet huilen, maar komen de tranen gewoon opzetten. Het is een manier van je lichaam om spanning te ontladen. Kraamtranen beginnen meestal 3 tot 5 dagen na de bevalling en je blijven dan gemiddeld een week tot 10 dagen. Hormonale veranderingen lijken hier veel invloed op uit te oefenen. Na de bevalling dalen de concentraties hormonen die tijdens de zwangerschap juist heel hoog waren. Naar schatting heeft dan ook 80% van de vrouwen last van kraamtranen; een veelvoorkomend en heel normaal verschijnsel dus. 

 

Hoe kan je het beste omgaan met kraamtranen?

Kraamtranen kunnen niet voorkomen worden; ze proberen te vermijden of te onderdrukken kan juist extra spanning opleveren. Maak het jezelf dan ook zo makkelijk mogelijk als je ze voelt opkomen. Deze tips kunnen daarbij helpen:

 

  • Laat ze lopen. Het hoeft niet logisch te zijn, je hoeft zelf niks uit te leggen. Kraamtranen zijn een doodnormaal verschijnsel, dus geef je emoties de ruimte!
  • Praat erover. De vrouwen in je omgeving zullen deze fase herkennen. Praten hierover kan zorgen voor herkenning en juist ruimte scheppen hierdoor. Door te praten kan je partner je ook beter begrijpen en steunen waar nodig.
  • Rust. Het is belangrijk om voldoende rust te krijgen, vooral in de eerste paar weken na de bevalling. Probeer tijd te nemen om te ontspannen en probeer zoveel mogelijk te slapen.
  • Verzorg jezelf. Natuurlijk is het hartstikke belangrijk om voor je baby te zorgen, maar vergeet niet dat jij er ook nog bent! Eet gezonde maaltijden, drink voldoende water en probeer wat tijd in te plannen om een (klein) stukje te wandelen of even te ontspannen.
  • Knuffelen met je baby. Huid op huid contact met je baby zorgt voor de aanmaak van oxytocine, een hormoon dat angstige gevoelens kalmeert en liefdevolle gevoelens versterkt. Daarnaast versterk je ook nog de band met je kind.
  • Neem de tijd. Geef jezelf de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. Je bent aan het herstellen en tegelijk enorm veel aan het leren. Neem de tijd om te voelen wat het beste bij je past. Pas er je kraambezoek ook op aan! Het is jullie baby, geen showpony. De rest van de wereld wacht maar even.

 

Merk je dat de kraamtranen blijven of erger worden? Als je moeite krijg met het verzorgen van je baby, je somberder wordt en je merkt dat je weinig tot niet kan genieten van je kraamtijd, blijf hier dan niet alleen mee lopen! Praat met je partner, je verloskundige of mensen in de omgeving die je vertrouwt. Schroom ook niet om een afspraak te maken bij de huisarts of een coach. Het is niks om je voor te schamen! Het betekent ook niet dat je geen goede moeder bent, maar het betekent dat je wat extra steun kan gebruiken. Het krijgen van een kind is nou eenmaal een enorme verandering in je leven. Onthoud dat het oké is om hulp te zoeken als je het nodig hebt en dat er altijd mensen zijn die je willen helpen!

 

 


Ik ben Marloes Krüter, psycholoog, mamacoach en moeder. Ik ben gestart met Krüter Coaching nadat ik zelf mentaal en fysiek uitgeput ben geraakt na de geboorte van mijn dochtertje. Uit deze periode is mijn missie ontstaan: moeders die fysiek en mentaal vermoeid zijn leren hoe zij ontspannen moederschap kunnen creëren waarin ze meer tijd nemen voor zichzelf, meer energie hebben, rust voelen en vol zelfvertrouwen komen te zitten.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.