De 'goede moeder'

moederschap perfectionisme mamacoach online coaching mentale gezondheid steun

Wat is een goede moeder?

Het idee van de ‘goede moeder’ is alomtegenwoordig in onze samenleving. Een goede moeder is iemand die onvoorwaardelijke liefde, steun en toewijding biedt aan haar kinderen. Een goede moeder zorgt ervoor dat haar kinderen gezond en veilig zijn, en biedt hen kansen om zich te ontwikkelen en te groeien. Daarnaast wordt er vaak van een goede moeder verwacht dat ze emotioneel beschikbaar is voor haar kinderen en hen ondersteunt bij het verwerken van hun emoties en ervaringen. Leest dit bekend? Het is namelijk een norm die vaak onbewust wordt opgelegd aan vrouwen, en het kan moeilijk zijn om hieraan te voldoen. Het woordje ‘goed’ in de term ‘de goede moeder’ kan leiden tot een gevoel van druk en perfectionisme. Veel moeders voelen zich schuldig als ze niet aan alle verwachtingen kunnen voldoen en het idee van de perfecte moeder lijkt soms onbereikbaar. Maar wat maakt iemand eigenlijk echt een goede moeder? En in hoeverre is deze norm eerlijk of realistisch?

 

Allereerst is het van belang om te beseffen dat er geen eenduidige definitie bestaat van wat een goede moeder is. Elke vrouw, elk kind en elke gezin is anders en heeft unieke behoeften en omstandigheden. Daarom is het belangrijk om je niet te laten beïnvloeden door externe verwachtingen en de tijd te nemen om te ontdekken wat voor jou werkt als moeder!

 

De rol van de maatschappij

En hoe zit het met de rol van de maatschappij en de maatschappelijke verwachtingen in dit alles? Helaas bestaat er nog steeds een bepaald stigma rond moeders die niet fulltime voor hun kinderen zorgen. Vrouwen die ervoor kiezen om te werken of hun kinderen naar de kinderopvang te brengen, worden soms gezien als egoïstisch of als ‘geen echte moeder’. Dit is niet alleen oneerlijk, maar het kan ook leiden tot gevoelens van schaamte en twijfel bij vrouwen die hun eigen behoeften en belangen willen nastreven. Het is daarom belangrijk om te erkennen dat er niets mis is met het hebben van een carrière of het nastreven van je eigen doelen en ambities. Een goede moeder hoeft niet altijd thuis te zijn bij haar kinderen en mag ook haar eigen leven leiden. Het is juist belangrijk dat moeders zichzelf blijven ontwikkelen en hun eigen behoeften en belangen niet opofferen ten gunste van hun kinderen.

 

Een realistische norm?

Een goede moeder is iemand die haar kinderen liefheeft en ondersteuning biedt, terwijl ze tegelijkertijd haar eigen behoeften en belangen nastreeft. Maatschappelijke verwachtingen en stigma's mogen hierbij geen belemmering vormen en het is belangrijk om te streven naar een evenwichtige balans tussen het moederschap en persoonlijke ontwikkeling. Het is ook van belang om te erkennen dat de rol van een  moeder in de loop der tijd verandert. Naarmate kinderen ouder worden, veranderen hun behoeften en de manier waarop ze ondersteuning nodig hebben. Een goede moeder past zich aan deze veranderingen aan en blijft betrokken bij het leven van haar kinderen op een manier die voor hen en haarzelf werkt.

 

Conclusie

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat er geen perfecte formule bestaat voor het moederschap. Elke moeder, elk kind en elk gezin is uniek en heeft zijn eigen uitdagingen en successen. Het is aan ons om te erkennen dat er verschillende manieren zijn om een goede moeder te zijn en dat we onszelf niet moeten vergelijken met anderen. In plaats daarvan moeten we ons richten op het bouwen van een ondersteunend netwerk en het zoeken van hulp en advies wanneer we dat nodig hebben. Het is goed  om te beseffen dat niemand perfect is en dat het oké is om fouten te maken. Het is juist belangrijk om jezelf te kunnen vergeven en te leren van je fouten, zodat je kinderen en jijzelf kunnen blijven ontwikkelen. En dat is uiteindelijk het belangrijkste - niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen en de samenleving als geheel.

 

 


mamacoach stress mama zelfzorg moeder balans moederschap zelfvertrouwen psycholoog rust

Ik ben Marloes Krüter, psycholoog, mamacoach en moeder. Ik ben gestart met Krüter Coaching nadat ik zelf mentaal en fysiek uitgeput ben geraakt na de geboorte van mijn dochtertje. Uit deze periode is mijn missie ontstaan: moeders ondersteunen die zich uitgeput, onzeker en geleefd voelen, omdat ze het zo graag goed willen doen dat ze zichzelf wegcijferen. In 5 stappen coach ik ze naar balans, zelfvertrouwen en rust. En dat levert ontzettend veel op; meer energie, meer ruimte voor zichzelf en meer plezier waardoor zij weer de regie terug krijgen over hun tijd, zichzelf en hun leven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.