Expert in het creëren van een balans, waardoor jij tijd neemt voor jezelf, meer energie krijgt, rust voelt en vol zelfvertrouwen komt te zitten.

De babyblues; meer regel dan uitzondering

depressie prikkelbaar stress spanning verdriet somber mamacoach postpartum baby

De meeste nieuwe ouders kijken enorm uit naar het moment dat ze hun baby kunnen verwelkomen. De eerste fase zit vol met mooie nieuwe momenten, maar je wordt ook geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Naast het zorgen voor een pasgeboren baby, kan het emotioneel ook uitdagend zijn. Ouders kunnen zich dan ook overweldigd voelen door de stress en de verantwoordelijkheid van het ouderschap. Babyblues is een veelvoorkomende aandoening die vaak wordt ervaren door vrouwen in de eerste paar weken na de bevalling. In deze blog bespreek ik wat de babyblues is, wat de symptomen zijn en wat je kunt doen om je beter te voelen.

 

Wat is de babyblues?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat de babyblues eigenlijk is. De babyblues wordt ook wel postpartum blues genoemd en het is een veelvoorkomend fenomeen bij vrouwen die net zijn bevallen. Veel van de symptomen van de babyblues lijken op de symptomen van depressie, maar zijn over het algemeen minder intens. Vrouwen kunnen zich prikkelbaar en overweldigd voelen en kunnen moeite hebben om rustig te blijven. Ze kunnen ook huilen zonder reden, gevoelens van verdriet of een tekort aan interesse in de baby ervaren, en vinden het moeilijk om te genieten van hun pasgeborene. In sommige gevallen kunnen vrouwen zich ook angstig of bezorgd voelen. Dit komt doordat er na de bevalling allerlei hormonen vrijkomen die voor deze schommelingen zorgen. De babyblues treft ongeveer 80 procent van de nieuwe moeders en manifesteert zich meestal binnen de eerste twee weken na de geboorte van de baby.

 

Hoe kan je er mee omgaan?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om met de babyblues om te gaan. Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat dit een normale reactie is op de enorme veranderingen en uitdagingen die gepaard gaan met het ouderschap. Het kan geruststellend zijn om te weten dat je niet de enige bent die zich zo voelt. Probeer een ondersteunend netwerk op te bouwen door met andere moeders te praten, het vragen van hulp van vrienden en familie en het gebruik maken van (online) advies. Daarnaast kunnen er bepaalde praktische stappen worden ondernomen om de symptomen van de babyblues te verminderen. Probeer te slapen wanneer dit mogelijk is door bijvoorbeeld een dutje te plannen. Maak tijd voor zelfzorg en probeer goed te eten. Ook een draagzak kan helpen; dit zorgt ervoor dat je je baby dicht bij je kan houden terwijl je taakjes doet. Hoewel het hebben van de babyblues normaal is, moeten vrouwen niet aarzelen om hulp te zoeken als hun symptomen verergeren of meer dan twee weken aanhouden. In dat geval kan er sprake zijn van een postpartum depressie. Ook als je je zorgen maakt over de ernst van de symptomen is het altijd belangrijk om contact op te nemen met een professional!

 

Kortom, de babyblues kan een moeilijke uitdaging zijn voor nieuwe ouders, maar begrijpen waar het vandaan komt en wat u eraan kunt doen, kan helpen om de symptomen te verminderen. Door middel van ondersteunende netwerken, zelfzorg en praktische oplossingen, kan je snel de controle terugkrijgen en genieten van het ouderschap. Houd in gedachten dat het een normale reactie is en je er uiteindelijk doorheen zult komen. Als je echter meer hulp nodig heeft, schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen. Je staat er niet alleen voor!

 

 


Ik ben Marloes Krüter, psycholoog, mamacoach en moeder. Ik ben gestart met Krüter Coaching nadat ik zelf mentaal en fysiek uitgeput ben geraakt na de geboorte van mijn dochtertje. Uit deze periode is mijn missie ontstaan: moeders die fysiek en mentaal vermoeid zijn leren hoe zij ontspannen moederschap kunnen creëren waarin ze meer tijd nemen voor zichzelf, meer energie hebben, rust voelen en vol zelfvertrouwen komen te zitten.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.