De babyblues; meer regel dan uitzondering

depressie prikkelbaar stress spanning verdriet somber mamacoach postpartum baby

De meeste nieuwe ouders kijken enorm uit naar het moment dat ze hun baby kunnen verwelkomen. De eerste fase zit vol met mooie nieuwe momenten, maar je wordt ook geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Naast het zorgen voor een pasgeboren baby, kan het emotioneel ook uitdagend zijn. Ouders kunnen zich dan ook overweldigd voelen door de stress en de verantwoordelijkheid van het ouderschap. Babyblues is een veelvoorkomende aandoening die vaak wordt ervaren door vrouwen in de eerste paar weken na de bevalling. In deze blog bespreek ik wat de babyblues is, wat de symptomen zijn en wat je kunt doen om je beter te voelen.

 

Wat is de babyblues?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat de babyblues eigenlijk is. De babyblues wordt ook wel postpartum blues genoemd en het is een veelvoorkomend fenomeen bij vrouwen die net zijn bevallen. Veel van de symptomen van de babyblues lijken op de symptomen van depressie, maar zijn over het algemeen minder intens. Vrouwen kunnen zich prikkelbaar en overweldigd voelen en kunnen moeite hebben om rustig te blijven. Ze kunnen ook huilen zonder reden, gevoelens van verdriet of een tekort aan interesse in de baby ervaren, en vinden het moeilijk om te genieten van hun pasgeborene. In sommige gevallen kunnen vrouwen zich ook angstig of bezorgd voelen. Dit komt doordat er na de bevalling allerlei hormonen vrijkomen die voor deze schommelingen zorgen. De babyblues treft ongeveer 80 procent van de nieuwe moeders en manifesteert zich meestal binnen de eerste twee weken na de geboorte van de baby.

 

Hoe kan je er mee omgaan?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om met de babyblues om te gaan. Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat dit een normale reactie is op de enorme veranderingen en uitdagingen die gepaard gaan met het ouderschap. Het kan geruststellend zijn om te weten dat je niet de enige bent die zich zo voelt. Probeer een ondersteunend netwerk op te bouwen door met andere moeders te praten, het vragen van hulp van vrienden en familie en het gebruik maken van (online) advies.

 

Daarnaast kunnen er bepaalde praktische stappen worden ondernomen om de symptomen van de babyblues te verminderen. Probeer te slapen wanneer dit mogelijk is door bijvoorbeeld een dutje te plannen. Maak tijd voor zelfzorg en probeer goed te eten. Ook een draagzak kan helpen; dit zorgt ervoor dat je je baby dicht bij je kan houden terwijl je taakjes doet. Hoewel het hebben van de babyblues normaal is, moeten vrouwen niet aarzelen om hulp te zoeken als hun symptomen verergeren of meer dan twee weken aanhouden. In dat geval kan er sprake zijn van een postpartum depressie. Ook als je je zorgen maakt over de ernst van de symptomen is het altijd belangrijk om contact op te nemen met een professional!

 

Conclusie

De babyblues is meer regel dan uitzondering bij kersverse moeders. De kraamtranen zijn vaak het eerste teken van de rollercoaster van emoties die tijdens de kraamtijd optreedt. Het gevoel van onzekerheid en overweldiging is voor veel moeders een bekend terrein, en de huilbuien kunnen soms onophoudelijk zijn. Deze intense emoties zijn meestal het gevolg van de hormonale schommelingen die tijdens de zwangerschap en na de bevalling plaatsvinden.

 

Na de geboorte van een kind kan de nieuwe moeder zich niet alleen fysiek uitgeput voelen, maar ook emotioneel. De vermoeidheid en de negatieve gedachten die postnatale depressie met zich meebrengt, kunnen de prille moederbinding en het moedergevoel bemoeilijken. Oxytocine, ook wel bekend als het knuffelhormoon, kan een rol spelen in het herstelproces. Door te buidelen en huid-op-huidcontact te bevorderen, kunnen moeders niet alleen de hormonale balans herstellen, maar ook de rust en verbondenheid vinden die ze nodig hebben.

 

Dus, ondanks de soms deprimerende momenten en de gevoelens van hulpeloosheid, is er altijd hoop op herstel en welzijn voor de moeder. Het is belangrijk om de vermoeidheid en depressieve gevoelens serieus te nemen en de nodige hulp te zoeken, of dat nu bij een partner, arts of therapeut is. In deze periode van intense emoties en kraamtranen, is de liefde en zorg voor de moeder essentieel voor een gezond en gelukkig begin van het moederschap. Je staat er niet alleen voor!

 

 


mamacoach stress mama zelfzorg moeder balans moederschap zelfvertrouwen psycholoog rust

Ik ben Marloes Krüter, psycholoog, mamacoach en moeder. Ik ben gestart met Krüter Coaching nadat ik zelf mentaal en fysiek uitgeput ben geraakt na de geboorte van mijn dochtertje. Uit deze periode is mijn missie ontstaan: moeders ondersteunen die zich uitgeput, onzeker en geleefd voelen, omdat ze het zo graag goed willen doen dat ze zichzelf wegcijferen. In 5 stappen coach ik ze naar balans, zelfvertrouwen en rust. En dat levert ontzettend veel op; meer energie, meer ruimte voor zichzelf en meer plezier waardoor zij weer de regie terug krijgen over hun tijd, zichzelf en hun leven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.