Waarom iedereen een goede coach verdient

coach begeleiding steun therapie mamacoach mentale gezondheid zelfzorg

De term ‘coach’ kom je steeds vaker tegen en ze komen in alle soorten en maten. Life coach, wandelcoach, energetisch coach, vitaliteitscoach, budgetcoach, mamacoach en ga zo maar door. Voor alles bestaat wel een coach, maar omdat het er zo veel zijn, is het niet gek dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Waarvoor ga je eigenlijk naar een coach? Wat maakt een coachingstraject waardevol? Hoe maak jij de juiste keuze voor een coach die bij jou past? In deze blog beantwoord ik al deze vragen en hoop ik daarmee jouw drempel te verlagen voor een stap richting coaching.

 

Waarom coaching?

Coaching is voor iedereen en er kunnen dan ook meerdere redenen zijn waarom een coach jou kan helpen. Merk je dat het niet lukt om je probleem op te lossen? Heb je het idee dat je progressie tot stilstand komt? Lukt het niet om je doelen te behalen? Herken je stress of een gevoel van overbelasting? Heb je meer veerkracht nodig om met je uitdagingen om te gaan? Dit zijn maar een paar voorbeelden van vragen waarmee je bij een coach terecht kan. Concreet kan een coach voor jou het volgende betekenen:

 

  • Je bereikt je doelen sneller. Twee weten nou eenmaal meer dan één, een coach kan je helpen bij het bedenken hoe je je doelen kan bereiken door het stellen van de juiste vragen en het biedt ook een goede stok achter de deur.

 

  • Je gaat gestructureerd aan de slag. Een coach denkt met je mee zonder persoonlijke agenda of eigenbelang. Hierdoor is het makkelijker om gestructureerde begeleiding te bieden en feedback te geven waar je iets mee kan.

 

  • Je blinde vlekken worden zichtbaar. Een coach kan je helpen bij zelfreflectie door je een spiegel voor te houden. Vaak zijn we ons bewust van de acties van de andere partij, maar niet altijd van onze eigen input. Door het zichtbaar maken van je blinde vlekken kan je groeien door je eigen patronen aan te leren pakken.

 

  • Je wordt zelfredzamer. Een traject kan je in korte tijd nieuwe inzichten bieden die je helpen om je doelen te behalen; sneller dan wanneer je dit zonder begeleiding zou doen. Een coach neemt hierin geen leidende rol aan, maar gaat uit van de eigen kracht van de coachee. Door bewustwording van je eigen gedrag en het aanreiken van tools kan een coachee zijn/haar eigen handelingsrepertoire uitbreiden en hierdoor tot nieuwe keuzes komen.

 

En last but not least; het is een investering in jezelf. Investeren in een coach is investeren in jezelf. Coaching haalt je potentieel naar boven door actief te werken aan je eigen ontwikkeling door het vergroten van zelfkennis en zelfreflectie. Volgens de NOBCO Coaching Monitor blijken de drie basisbehoeften (een gevoel van verbondenheid, het kunnen inzetten van talent en keuzevrijheid) dan ook meer vervuld na afloop van een traject dan voor de start van een traject.

 

Is coaching niet heel duur?

Een coachingstraject kost geld, dat is absoluut waar. Het is daarmee ook vaak de reden dat mensen niet aan een traject beginnen of kiezen voor verzekerde zorg. Niet aan een traject beginnen kost natuurlijk niks, maar ben jij de investering in jezelf niet waard? We investeren wel in een goede telefoon, een goed bed, een goede laptop of goede schoenen. Waarom zou je dan niet investeren in het onderhouden van jezelf? Ook als je coaching afzet tegen verzekerde zorg (bijvoorbeeld in de GGZ) is een coach minder duur dan je zou denken. Bij een traject bij een psycholoog ben je altijd je eigen risico kwijt en daarnaast zijn de wachttijden in de GGZ dusdanig dat je soms tot een jaar moet wachten tot je geholpen wordt. Hoewel coaching niet altijd onder verzekerde zorg valt is het goed om te weten dat er vaak in overleg met je werkgever gebruik gemaakt kan worden van een opleidings- of ontwikkelingsbudget om het traject vergoed te krijgen. Als ZZP’er heb je mogelijkheden om de kosten te drukken door ze af te schrijven als bedrijfskosten. Ook via een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan je kans maken op vergoeding van een traject. Kortom, laat het kostenplaatje je niet meteen tegenhouden, maar verken de mogelijkheden eerst! Als je de stap gaat zetten, waar moet je dan op letten bij het kiezen van een goede coach?

 

Hoe vind je de goede coach (voor jou)?

Nu je weet wat een coach voor jou zou kunnen doen, is het natuurlijk de kunst om de goede coach voor jou te vinden. Met iemand waarmee je klikt praat het nou eenmaal een stuk makkelijker. Maar hoe vind je die coach? Een goede coach bezit de volgende kerncompetenties:

 

  • Betrouwbaar en veilig. Een goede coach heeft het vermogen om vertrouwen te wekken en een veilige omgeving te creëren voor de coachee. Daarnaast stelt de coach zich objectief op door zonder oordeel het gesprek aan te gaan. Oordeelloos coachen zorgt voor gelijkwaardig en wederzijds respect. Een goede coach houdt zijn ego en persoonlijke problemen buiten de deur, maar blijft wel menselijk, eerlijk en authentiek. Hiermee laat een coach ook zien dat hij/zij mens blijft waarmee je ook ruimte creëert voor de coachee en voor zijn/haar gevoelens en gedachten.

 

  • Goede communicatie. Goed en (resultaat)gericht kunnen communiceren is één van de kenmerken van een goede coach. Een goede coach gebruikt zowel verbale, als non-verbale communicatie op een bewuste manier om coachingsdoelen te realiseren. Een van de belangrijkste manieren om dit te behalen is door het stellen van de juiste vragen op het juiste moment. Hiermee kan een coachee diepere lagen bereiken waardoor ook de kern van het probleem zichtbaar wordt. Daarnaast draagt een goede coach geen oplossingen aan, maar stelt vragen en doet suggesties waardoor de coachee zijn/haar eigen hulpbronnen aanboort en de oplossingen en inzichten uit de coachee zelf komen.

 

  • Resultaatgericht. Hierin is het belangrijk om te coachen op maat. Een goede coach herkent patronen en weet de goede interventie toe te passen waardoor resultaten behaald kunnen worden. Daarin is het wel belangrijk dat de coachee weet dat hij/zij het zelf moet doen, maar dat hij/zij het niet alleen hoeft te doen. Door de coachee te motiveren om zelf verantwoordelijkheid te nemen, realiseert de coachee zijn/haar eigen verandering zonder afhankelijk te worden van de coach. Een goed coachingstraject is zo kort mogelijk, maar zo lang als nodig.

 

  • Opgeleid en/of getraind. Een goede coach heeft een erkende opleiding gevolgd, genoeg vlieguren gemaakt in de praktijk en is vaak aangesloten bij een beroepsvereniging zoals het NOBCO. Daarnaast blijven ze zich ontwikkelen door intervisie en het volgen van trainingen en cursussen.

 

Hierboven vind je kenmerken van een goede coach, maar wanneer is het de goede coach voor jou? De goede coach voor jou is iemand waarbij je je op je gemak voelt, waarbij je het gevoel hebt dat je vrijuit kan praten, het idee hebt dat je serieus genomen wordt en het vertrouwen hebt dat diegene je kan helpen bij je vraag. Dit is niet makkelijk om te bepalen op basis van alleen een website, dus neem vooral contact op door te bellen of (wanneer mogelijk) een afspraak te maken voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Hiermee geef je jezelf de kans om te ontdekken of iemand bij je past. Aan een coachingstraject beginnen kan absoluut spannend of eng zijn, maar een goede coach zal je laten inzien en laten voelen dat het een investering is in jezelf; een investering die je waard bent.

 

Conclusie

Kortom, iedereen verdient een goede coach in hun leven. Coaching is niet zomaar een luxe, het is een essentiële sleutel tot persoonlijke groei en het bereiken van je levensdoelen. Een goede coach helpt je de focus te leggen op je doelen, leidt je op het pad naar verandering en biedt de broodnodige hulp onderweg. Het is een proces van ontdekken, groeien en leren. Door te investeren in coaching, kun je de kwaliteit van je leven aanzienlijk verbeteren en je potentieel volledig benutten. Dus, waarom verdient iedereen een goede coach? Omdat coaching goed is voor je leven, je doelen helpt bereiken, hulp biedt wanneer je het nodig hebt, en je in staat stelt om positieve veranderingen aan te brengen in jezelf en je wereld.

 

 


mamacoach stress mama zelfzorg moeder balans moederschap zelfvertrouwen psycholoog rust

Ik ben Marloes Krüter, psycholoog, mamacoach en moeder. Ik ben gestart met Krüter Coaching nadat ik zelf mentaal en fysiek uitgeput ben geraakt na de geboorte van mijn dochtertje. Uit deze periode is mijn missie ontstaan: moeders ondersteunen die zich uitgeput, onzeker en geleefd voelen, omdat ze het zo graag goed willen doen dat ze zichzelf wegcijferen. In 5 stappen coach ik ze naar balans, zelfvertrouwen en rust. En dat levert ontzettend veel op; meer energie, meer ruimte voor zichzelf en meer plezier waardoor zij weer de regie terug krijgen over hun tijd, zichzelf en hun leven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.