Huilen als medicijn

huilen verdriet stress communicatie mentale gezondheid rust balans coach coaching

Is huilen gezond?

Wist je dat de mens het enige wezen is dat huilt? De reden hiervan lijkt communicatie te zijn. Als kind ben je lange tijd kwetsbaar en huilen is de meest efficiënte manier om aandacht te krijgen. Echter, als we ouder worden ontwikkelen we andere manieren om te communiceren; waarom huilen we dan nog steeds? Hieronder vind je mogelijke verklaringen:

 

Het is stress verlagend

Experimenteel psycholoog Alex Goetz heeft onderzoek gedaan naar de invloed van huilen op je lichaam. Hij stelt dat de stress in het lichaam toe zal nemen tot een ongezond niveau wanneer iemand niet in staat is om te huilen. Huilen zorgt namelijk voor opluchting, doordat het stresshormoon 'cortisol' via de tranen letterlijk het lichaam verlaat. Zo wordt de ongezonde stress mee 'naar buiten' genomen. Uit een onderzoek van de universiteit van Florida blijkt dat 88% van de mensen zich beter voelt na een huilbui.

 

Door te huilen word je positiever

Huilen activeert het parasympatisch zenuwstelsel; het stelsel dat verantwoordelijk is voor onbewuste acties in het lichaam, zoals je hartslag, ademhaling, spijsvertering en slaap. Door te huilen zorgt dit autonome zenuwstelsel dat je hartslag omlaaggaat en je ademhaling vertraagt, waardoor je je rustiger en positiever voelt.

 

Het helpt ons om onze emoties weer in balans te brengen

Huilen is een natuurlijke reactie op een verscheidenheid aan emoties, dus niet alleen bij verdriet, maar ook bij boosheid, blijdschap of frustratie kunnen we huilen. Onderzoek van Oriana Aragon wijst uit dat huilen de emotionele balans herstelt; zowel bij negatieve, als bij positieve situaties.

 

Huilen zorgt voor ontgifting en werkt pijn verlagend

In tranen worden de hormonen ACTH en prolactine gevonden. Mensen met een overschot aan ACTH in hun lichaam hebben een hogere kans op ziekte. Door te huilen verminder je de hoeveelheid ACTH waardoor je beter slaapt, een betere weerstand hebt, je bloeddruk daalt en je minder snel aankomt. Prolactine is een stof die je een gelukkig, kalm en voldaan gevoel geeft. Door te huilen maakt je lichaam nieuwe prolactine aan, wat het fijne gevoel na een huilbui kan verklaren. Daarnaast komt er door huilen endorfine vrij die lichamelijke en emotionele pijn kan verdoven.

 

Huilen stimuleert verbinding

Zichtbare tranen wekken empathie op bij anderen en creëren een grotere bereidheid om te helpen en steun te bieden, aldus professor Ad Vingerhoets. Juist deze sociale steun is van belang voor ons welzijn; mensen die te weinig sociale steun ervaren hebben een groter risico op zowel lichamelijke, als psychische gezondheidsproblemen.

 

Conclusie

Huilen is een natuurlijke uiting van emotie die diep geworteld is in onze menselijke psyche. Het verlicht de ziel en dient als een waardevolle vorm van ontlading, waardoor stresshormonen afnemen en plaatsmaken voor een gevoel van ontspanning en geluk. Tranen, vaak geassocieerd met verdriet, zijn eigenlijk de helden van ons emotionele welzijn. Ze bevatten oxytocine en endorfines, hormonen die medeleven en troostende reflexen stimuleren. Het is fascinerend hoe deze emotionele reactie ons verbindt met anderen, die ons op hun beurt steunen en troosten. Dus, als je je ooit afvraagt of huilen gezond is, onthoud dan dat het niet alleen een emotionele opluchting is, maar ook een medicijn voor de ziel dat zorgt voor verlichting en geluk.

 

 


mamacoach stress mama zelfzorg moeder balans moederschap zelfvertrouwen psycholoog rust

Ik ben Marloes Krüter, psycholoog, mamacoach en moeder. Ik ben gestart met Krüter Coaching nadat ik zelf mentaal en fysiek uitgeput ben geraakt na de geboorte van mijn dochtertje. Uit deze periode is mijn missie ontstaan: moeders ondersteunen die zich uitgeput, onzeker en geleefd voelen, omdat ze het zo graag goed willen doen dat ze zichzelf wegcijferen. In 5 stappen coach ik ze naar balans, zelfvertrouwen en rust. En dat levert ontzettend veel op; meer energie, meer ruimte voor zichzelf en meer plezier waardoor zij weer de regie terug krijgen over hun tijd, zichzelf en hun leven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.