
Wist je dat de mens het enige wezen is dat huilt? De reden hiervan lijkt communicatie te zijn. Als kind ben je lange tijd kwetsbaar en huilen is de meest efficiënte manier om aandacht te krijgen. Echter, als we ouder worden ontwikkelen we andere manieren om te communiceren; waarom huilen we dan nog steeds? Hieronder vind je mogelijke verklaringen:
Het is stress verlagend
Experimenteel psycholoog Alex Goetz heeft onderzoek gedaan naar de invloed van huilen op je lichaam. Hij stelt dat de stress in het lichaam toe zal nemen tot een ongezond niveau wanneer iemand niet in staat is om te huilen. Huilen zorgt namelijk voor opluchting, doordat het stresshormoon 'cortisol' via de tranen letterlijk het lichaam verlaat. Zo wordt de ongezonde stress mee 'naar buiten' genomen. Uit een onderzoek van de universiteit van Florida blijkt dat 88% van de mensen zich beter voelt na een huilbui.
Door te huilen word je positiever
Huilen activeert het parasympatisch zenuwstelsel; het stelsel dat verantwoordelijk is voor onbewuste acties in het lichaam, zoals je hartslag, ademhaling, spijsvertering en slaap. Door te huilen zorgt dit autonome zenuwstelsel dat je hartslag omlaaggaat en je ademhaling vertraagt, waardoor je je rustiger en positiever voelt.
Het helpt ons om onze emoties weer in balans te brengen
Huilen is een natuurlijke reactie op een verscheidenheid aan emoties, dus niet alleen bij verdriet, maar ook bij boosheid, blijdschap of frustratie kunnen we huilen. Onderzoek van Oriana Aragon wijst uit dat huilen de emotionele balans herstelt; zowel bij negatieve, als bij positieve situaties.
Huilen zorgt voor ontgifting en werkt pijn verlagend
In tranen worden de hormonen ACTH en prolactine gevonden. Mensen met een overschot aan ACTH in hun lichaam hebben een hogere kans op ziekte. Door te huilen verminder je de hoeveelheid ACTH waardoor je beter slaapt, een betere weerstand hebt, je bloeddruk daalt en je minder snel aankomt. Prolactine is een stof die je een gelukkig, kalm en voldaan gevoel geeft. Door te huilen maakt je lichaam nieuwe prolactine aan, wat het fijne gevoel na een huilbui kan verklaren. Daarnaast komt er door huilen endorfine vrij die lichamelijke en emotionele pijn kan verdoven.
Huilen stimuleert verbinding
Zichtbare tranen wekken empathie op bij anderen en creëren een grotere bereidheid om te helpen en steun te bieden, aldus professor Ad Vingerhoets. Juist deze sociale steun is van belang voor ons welzijn; mensen die te weinig sociale steun ervaren hebben een groter risico op zowel lichamelijke, als psychische gezondheidsproblemen.
Kortom, lachen is gezond, maar huilen is minstens even belangrijk!
Ik ben Marloes Krüter, psycholoog, mamacoach en moeder. Ik ben gestart met Krüter Coaching nadat ik zelf mentaal en fysiek uitgeput ben geraakt na de geboorte van mijn dochtertje. Uit deze periode is mijn missie ontstaan: moeders die fysiek en mentaal vermoeid zijn leren hoe zij ontspannen moederschap kunnen creëren waarin ze meer tijd nemen voor zichzelf, meer energie hebben, rust voelen en vol zelfvertrouwen komen te zitten.
Reactie plaatsen
Reacties