Zelfsabotage; van uitstel komt afstel

zelfsabotage overtuigingen beschermingsmechanisme mentale gezondheid gelukkig manifesteren uitdagingen

Waarom saboteer ik mezelf?

Je kent het vast wel, je wil gezonder gaan leven, want je zit niet lekker in je vel. Je neemt je daarom ook voor om gezonder te eten en meer te gaan sporten, dus je neemt een abonnement bij de sportschool. Je komt terug van je werk en je had je voorgenomen om te gaan sporten. Het regent buiten, je bent moe en hebt geen zin, dus daar zit je dan. Je krijgt jezelf niet van de bank, dus naar de sportschool gaan lukt vandaag niet en in boodschappen doen heb je ook geen zin, dus je bestelt maar weer een pizza. Herken je dit? Dan saboteer je jezelf. Maar waarom doe je dit? En hoe kun je het veranderen? Dat lees je in deze blog over zelfsabotage.

 

Zelfsabotage kan ervoor zorgen dat je jezelf in de weg zit om je doelen te bereiken. Voorbeelden daarvan zijn het uit de weg gaan van uitdagingen, bepaalde stappen niet zetten of het niet aanpakken van een probleem. Om deze patronen te kunnen doorbreken is het helpend om te begrijpen waarom je jezelf saboteert. Dit heeft te maken met hoe ons brein werkt.

 

Waarom saboteer je jezelf tegen beter weten in? Ons onderbewustzijn is hier verantwoordelijk voor. Zoals Richard de Leth zegt: “Mensen zijn liever bekend ongelukkig dan onbekend gelukkig.” Ons onderbewustzijn is er namelijk om ons veilig en in leven te houden, niet om ons gelukkig te maken. Hierdoor vindt ons onderbewustzijn het een stuk prettiger om de zaken bij hetzelfde (of het oude) te houden. Deze patronen hebben namelijk bewezen veiligheid te creëren, dus je onderbewustzijn zal ervoor kiezen om liever een van deze oude patronen aan te wenden en de boel te saboteren zodra er ‘gevaar’ (of dus verandering) dreigt. Zelfsabotage kan je hierdoor ook zien als een beschermingsmechanisme. Aangezien ons gedrag voor 95% gestuurd wordt door de gewoonten en overtuigingen die geprogrammeerd zijn in ons onderbewustzijn, is uit je comfort zone stappen vele malen lastiger dan er in blijven.

 

Hoe kan ik stoppen met mezelf saboteren?

Vaak zie je dat we wel proberen om deze patronen te doorbreken door bijvoorbeeld bezig te zijn met persoonlijke ontwikkeling en verandering door het lezen van boeken, het maken van goede voornemens of het doen van cursussen. Toch zal je merken dat deze veranderingen van tijdelijke aard zijn of maar oppervlakkig blijven. Dit komt doordat de belemmerende overtuigingen en negatieve patronen die in je onderbewustzijn liggen niet aangepakt worden. Hoe kun je dan stoppen met jezelf saboteren?

 

  • Stel een duidelijk doel. Wat wil je bereiken? Hoe ziet dat eruit? Wanneer weet je dat je je doel bereikt hebt? Visualiseer en manifesteer het door het op te schrijven of uit te tekenen.
  • Maak een beslissingsbalans. Hiermee vergroot je jouw intrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is een stuk sterker dan extrinsieke motivatie, doordat er minder invloeden van buitenaf het behalen van je doel in de weg kunnen staan. Waaróm wil jij dit zo graag? Wat levert het je op? Daarnaast zorgt het maken van een beslissingsbalans ook dat je stil staat bij de effecten op korte termijn versus de effecten op lange termijn. Verandering geeft ongemak, doet pijn en kost energie en moeite. Het is daardoor een stuk makkelijker om te kiezen voor korte termijn geluk/gemak door te blijven doen wat je al deed. Maar hoeveel langer is de lange termijn? En wat is het méér waard om daar geluk te creëren?
  • Neem kleine stapjes. Te grote stappen zijn moeilijk te behalen en zorgen daardoor sneller voor een gevoel van falen, waardoor het makkelijker is om de handdoek in de ring te gooien. Kijk vooral naar wat je wél kan gaan doen in plaats van niet wilt doen. Geen enkel stapje is te klein.
  • Blijf in beweging. Wanneer je merkt dat je jezelf saboteert, maak dan je wereld groter door mensen op te zoeken die jou motiveren. Dit kan zowel in je persoonlijke kring zijn, als door te kijken naar rolmodellen. Je kunt je ook laten inspireren door sprekers of ervaringsdeskundigen die zelf de grenzen hebben opgezocht. Kijk ook zeker nog een keer naar je beslissingsbalans!
  • Kijk kritisch naar je belemmerende patronen en gedachten. Vaak zie je dat zelfsabotage groeit wanneer er sprake is van stress. Zelf sabotage begint daarom ook vaak in je eigen hoofd. Je vertelt jezelf dat dingen niet mogelijk zijn, dat je het niet kan, dat je het niet durft of dat je het niet wil. Besef dat je onderbewustzijn tijd nodig heeft om mee te bewegen met jouw verandering.

 

Conclusie

Zelfsabotage: van uitstel komt afstel. Het is verbazingwekkend hoe vaak we onszelf, soms onbewust, in de weg zitten als het gaat om het bereiken van succes en het najagen van onze dromen. Die interne saboteur, die saboterende stem in ons hoofd, kan ons in een negatieve spiraal van angst, faalangst, en twijfel trekken. Maar ga niet bij de pakken neerzitten. Bewustwording van dit patroon is de eerste stap om weerstand te bieden aan zelfsabotage. Het is cruciaal om die angsten onder ogen te zien, hoe overweldigend ze ook lijken, en ze om te zetten in drijfveren voor succes. Dus, probeer die negatieve zelfpraat te vermijden om onze innerlijke saboteur overwinnen. Geloof in jezelf, richt je aandacht op je doelen en laat angst en twijfel niet de overhand nemen. Want uitstel mag dan wel de boosdoener zijn, met de juiste aanpak kunnen we uitstelgedrag omvormen tot een krachtige motor die ons dichter bij ons uiteindelijke succes brengt.

 

Lukt het niet om je doel te bereiken? Merk je dat je gewoonten en overtuigingen diep(er) geworteld zijn? Of vind je het prettig dat iemand met je meedenkt als stok achter de deur? Maak dan vooral een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek voordat je onderbewustzijn je belemmert om deze eerste stap te zetten. We hebben allemaal ervaring wat er gebeurt met dingen die we ‘later nog wel op gaan pakken’; van uitstel komt afstel.

 

 


mamacoach stress mama zelfzorg moeder balans moederschap zelfvertrouwen psycholoog rust

Ik ben Marloes Krüter, psycholoog, mamacoach en moeder. Ik ben gestart met Krüter Coaching nadat ik zelf mentaal en fysiek uitgeput ben geraakt na de geboorte van mijn dochtertje. Uit deze periode is mijn missie ontstaan: moeders ondersteunen die zich uitgeput, onzeker en geleefd voelen, omdat ze het zo graag goed willen doen dat ze zichzelf wegcijferen. In 5 stappen coach ik ze naar balans, zelfvertrouwen en rust. En dat levert ontzettend veel op; meer energie, meer ruimte voor zichzelf en meer plezier waardoor zij weer de regie terug krijgen over hun tijd, zichzelf en hun leven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.