
Wist je dat er momenteel 75.000 coaches zijn in Nederland volgens de cijfer van de Kamer van Koophandel? Ten opzichte van de 63.000 coaches in 2019 betekent dit een groei van maar liefst 19% in slechts 4 jaar tijd. Als we Arjen Lubach mogen geloven zijn het er dan ook veel te veel, zoveel zelfs dat hij in zijn Avondshow maar liefst 9 minuten lang heeft geklaagd hierover.
Los van het feit of dit kwalitatief goede of slechte coaches zijn, kan je je afvragen waarom de toename überhaupt zo groot is. Als je de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) erbij pakt zie je dat er, vooral vanaf 2020, een stijging is geweest in mentale gezondheidsklachten. Depressie- en angstklachten zijn toegenomen en mensen ervaren vaker stress. In 2021 voelde 15% van de bevolking zich psychisch ongezond, een percentage dat sinds de start van de meting in 2001 nog nooit zo hoog is geweest. Intussen worden de wachtlijsten in de GGZ alsmaar langer; er wachten momenteel maar liefst 85.000 op een behandeling (NZa). Tegelijkertijd worden de wachttijden ook langer en groeit het personeelstekort in de GGZ.
Heeft Arjen Lubach dan gelijk; zijn er veel te veel coaches? Er valt niet te ontkennen dat er in de afgelopen jaren een enorme toename is geweest. Echter, als je bovenstaande cijfers bekijkt, zou je ook kunnen concluderen dat er eigenlijk nog genoeg ruimte in de markt is voor een goede coach!
Ik ben Marloes Krüter, psycholoog, mamacoach en moeder. Ik ben gestart met Krüter Coaching nadat ik zelf mentaal en fysiek uitgeput ben geraakt na de geboorte van mijn dochtertje. Uit deze periode is mijn missie ontstaan: moeders die fysiek en mentaal vermoeid zijn leren hoe zij ontspannen moederschap kunnen creëren waarin ze meer tijd nemen voor zichzelf, meer energie hebben, rust voelen en vol zelfvertrouwen komen te zitten.
Reactie plaatsen
Reacties