Expert in het creëren van een balans, waardoor jij tijd neemt voor jezelf, meer energie krijgt, rust voelt en vol zelfvertrouwen komt te zitten.

Moeder; de overtreffende trap van moe

vermoeidheid mamacoach rust mentale gezondheid coach

Vermoeidheid is een term die lijkt te horen bij (aanstaande) mama’s. Eerst de zwangerschap met tig nachtelijke plasjes, bokswedstrijden in je buik en überhaupt het meezeulen van je kleine wondertje is niet niks. Daarna de bevalling, soms voorspoedig en snel, vaak uren lang op onmogelijke tijdstippen met weinig tot geen eten/drinken en met mogelijk nog wat verdoving of weeënopwekkers. En dan blijkt het pas echt te beginnen.. Elke minuut van je dag en nacht staat in het teken van het verzorgen van je baby. Hoewel je kindje niet meer doet dan huilen, slapen en eten, kan je je nachten van 8 uur slaap vaarwel zeggen. Maar weet je hoeveel uur slaap kersverse ouders nou echt mislopen?

 

Slaaptekort en het effect ervan

Uit onderzoek is gebleken dat jonge ouders tot 44 (!!) dagen slaap mislopen in het eerste levensjaar van hun kindje. Omgerekend is dit dus meer dan 1000 uur in één jaar tijd. Als je dit terugrekent naar wat er dan overblijft aan slaap, kom je uit op een gemiddelde van 5 uur slaap per nacht. Dit leest misschien nog niet eens als heel weinig slaap, alleen wordt onvoldoende slaap, zeker voor langere periodes geassocieerd met een verminderde mentale gesteldheid. Hierbij kan je denken aan prikkelbaarheid, concentratieproblemen, gewichtstoename, hoger ziekteverzuim, een grotere kans op het krijgen van diabetes en slechtere prestaties op werk.

 

Ook na het eerste levensjaar blijft er sprake van slaapverlies; tussen de sprongetjes en slaapregressies door, kunnen kinderen ook nachtmerries of nightterrors hebben, ziek zijn of überhaupt lastige slapers zijn. Vrouwen bleken in verhouding het meeste slaapverlies te lijden, maar toch lijkt het vaak alsof vrouwen makkelijker met het slaapverlies om kunnen gaan dan mannen. Dit komt omdat vrouwen na de bevalling vaak een hormonale verandering doormaken die hen helpt zich aan te passen aan de nieuwe rol van moeder. Vrouwen hebben een grotere activiteit in de frontale cortex van de hersenen, wat hen beter in staat stelt om te multitasken en prioriteiten te stellen. Dit zorgt ervoor dat ze beter om kunnen gaan met de vermoeidheid die gepaard gaat met het zorgen voor een kindje.

 

Er is licht aan het einde van de tunnel

Het magische getal blijkt 6 te zijn. Uit onderzoek blijkt dat het tot 6 jaar duurt voordat zowel mannen als vrouwen hun normale slaapschema kunnen hervatten nadat ze een kind hebben gekregen. Zijn er dan dingen die je kan doen om dit slaapverlies te compenseren? Niet veel helaas, op het merendeel heb je geen grip, maar wat wel van belang is, is om je bewust te worden van dit slaapverlies. Hierdoor kun je je levensstijl aanpassen door veranderingen door te voeren die bevorderlijk zijn voor je rust en slaap. Hierbij kan je denken aan het stellen van prioriteiten, een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en een kalmerende (en vervroegde!) avondroutine. En blijf je vooral vasthouden aan het mantra van elke ouder: ‘Het is een fase’. Houd vol, ook dit gaat voorbij!

 

 


Ik ben Marloes Krüter, psycholoog, mamacoach en moeder. Ik ben gestart met Krüter Coaching nadat ik zelf mentaal en fysiek uitgeput ben geraakt na de geboorte van mijn dochtertje. Uit deze periode is mijn missie ontstaan: moeders die fysiek en mentaal vermoeid zijn leren hoe zij ontspannen moederschap kunnen creëren waarin ze meer tijd nemen voor zichzelf, meer energie hebben, rust voelen en vol zelfvertrouwen komen te zitten.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.